ОСКАРЖЕННЯ ПОДАТКОВИХ РІШЕНЬ

ОСКАРЖЕННЯ ПОДАТКОВИХ РІШЕНЬЗ прийняттям Податкового кодексу України придбала свій існуючий вигляд і процедура оскарження податкових повідомлень-рішень (ППР). Податкові повідомлення-рішення виносяться на підставі акта про проведення податкової перевірки.

Хто хоч раз стикався з податковими перевірками знає, що таке акти про проведення перевірок і з якими порушеннями чинного законодавства вони складаються. І ось на підставі таких, часто незаконних, актів і виносяться податкові повідомлення-рішення.

Починати оскарження податкового рішення або ж погодитися з викладеними в них даними і заплатити величезні суми в державний бюджет, особиста справа кожного. Проте, кожному підприємцю необхідно знати процедуру оскарження, щоб вирішити чи варто боротися за своїм порушені права.

Оскарження податкових рішень можливе як в адміністративному порядку, так і в судовому. При цьому необов’язково дотримуватися обидві процедури. Ви можете вибрати для себе якусь окрему процедуру, або ж пройти обидві, вирішувати Вам. Але вирішувати треба швидко. Всього 10 календарних днів з моменту отримання ППР дається для оскарження, після чого, якщо Ви вирішили не оскаржити податкові повідомлення–рішення або ж зробили це з запізненням, податкове зобов’язання вважатиметься узгодженим і Вам доведеться його оплатити. Якщо ж Ви прийняли рішення про оскарження, але не встигли подати скаргу в 10-денний термін, Ви можете просити про відновлення строку на оскарження, але для цього Вам доведеться вказати серйозну причину пропуску. До таких причин можна віднести: знаходження за межами України, в місцях позбавлення волі, у зв’язку з обмеженням можливості пересування, в т. ч. за форс-мажорних обставин, підтверджених відповідним документом, у зв’язку з перебуванням на лікуванні і т. д.

Важливо, що НУР буде вважатися врученим, якщо воно буде передано особисто відповідальній особі підприємства під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Процедура адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень полягає в подачі скарги про скасування ППР як неправомірного і незаконного. Подавати скаргу необхідно податкову вищого рівня. 20 днів дається податкової інспекції для прийняття рішення про задоволення скарги або відмову у задоволенні позову. В окремих випадках, хоча на практиці майже поголовно, строк розгляду скарги може бути продовжено ще на 60 днів. Малоймовірно задоволення скарги на цьому етапі, тому Вас чекає подача скарги в Державну фіскальну службу України, рішення якої і покладе кінець адміністративному порядку оскарження податкових повідомлень-рішень. Строк розгляду скарги Державної фіскальної службою такий же, як і описано вище. За підсумками розгляду Вашої скарги в 90 % випадків виноситься відмову в її задоволенні, і лише небагатьом щасливчикам вдається довести свою правоту на даному етапі і домогтися скасування податкових повідомлень-рішень.

Одночасно з поданням скарги у вищестоящу податкову інспекцію, копію такої скарги потрібно також подати до податкової інспекції, яка винесла податкові повідомлення-рішення. Інакше, враховуючи складну систему обміну документами між нашими контролюючими органами, до моменту, поки вищестояща податкова інспекція витребує матеріали по проведенню перевірки, Вам вже може бути надіслано податкову вимогу про оплату.

Тому в разі подання скарги важливо вкластися у встановлений строк, оскільки подача скарги зупиняє нарахування податкового зобов’язання на весь період розгляду скарги.

Якщо ж податкова інспекція не дасть в 20-денний строк відповідь на скаргу або не надішле повідомлення про подовження строків розгляду скарги, то така скарга буде вважатися задоволеною, а НУР будуть вважатися скасованими.

На практиці таке зустрічається дуже рідко, а значить Вас, як платника податків, чекає судовий порядок оскарження податкових повідомлень-рішень. Якщо перед зверненням до суду Ви проходили адміністративну процедуру оскарження, то у Вас є місяць з моменту отримання відповіді податкової інспекції про відмову в задоволенні скарги для звернення з позовом до суду про визнання НУР неправомірними та їх скасування. Подати позовну заяву в суд Ви можете і не чекаючи рішення податкової інспекції по Вашій скарзі. Звертаючись для оскарження в суд готуйтеся до того, що однією інстанцією справа не закінчиться, адже так чи інакше рішення суду не задовольнить одну із сторін. Прийняття змін до Закону України «Про судовий збір» дещо остудило запал податкової інспекції судитися по кожному, навіть завідомо програшного справі, до кінця, адже тепер податкова інспекція не має звільнення від сплати судового збору. Але в теж час ці ж зміни ускладнили життя платникам податків, т. к. тепер вони позбавлені можливості сплати судового збору за пільговою ставкою і змушені платити всю суму судового збору одразу, а враховуючи любов наших податкових інспекторів до нарахування величезних сум в повідомленнях-рішеннях, процедура судового оскарження податкових повідомлень-рішень може стати просто непідйомною.

Але не варто зневірятися, адже свою правоту можна довести і в суді першої інстанції, головне вчасно звернутися до фахівців з податкового права.

Якщо Ви думаєте яку процедуру краще вибрати, адміністративну чи судову, оцінюючи всі «за» і «проти», то краще всього займатися оскарження податкових повідомлень-рішень в комплексі, адже поки буде йти адміністративне оскарження у Вас буде достатньо часу для підготовки оскарження в судовому порядку.

Оцените статью